Saturday, May 23, 2015

اعتیاد دانش آموزان ایرانی از تکذیب مسئولین آموزش و پرورش تا اصرار کارشناسان


اعتیاد دانش آموزان ایرانی از تکذیب مسئولین آموزش و پرورش تا اصرار کارشناسان

هه‌ڵمه‌ت معرووفی

اعتیاد دانش آموزان و به طورکلی اعتیاد در تمامی دنیا شایع است و وجود دارد اما آنچه مورد اعتیاد دانش آموزان در ایران را از دیگر کشورهای جهان و بویژه کشورهای دمکراتیک متفاوت می سازد همانا قبول این امر در دیگر کشورها و بسیج همگانی جهت اصلاح و جلوگیری از گسترش آن و اختصاص بودجه و کارشناس از سوی این دولتها و تکذیب آمارها و گاها حتی وجود ان از سوی مسئولان آموزش و پرورش جمهوری اسلامی و نیز سن ابتلا به اعتیاد و آمارهای آن است. آمارهایی که در ایران روز به روز بر کمیت و کیفیت آن افزوده می شود و بنا به گفته مشاور دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر: "سن اعتیاد به ١٥ سالگی کاهش پیداکرده است و در طول ١٠ سال گذشته آمار اعتیاد در مدارس از نیم درصد به یک درصد افزایش یافته که نشان از دو برابر شدند آمار دانش‌آموزان معتاد(غیرتفننی) است."[1] . از دیگر سو از گذشته تا کنون از سوی وزرای آموزش و پرورش و دیگر مسئولان آن و مسئولان حکومتی دیگر تکذیب شده است. برای نمونه حاج بابایی وزیر اسبق آموزش و پرورش در جواب خبرنگار مهر به انتقاد از ارائه آمار دانش آموزان معتاد در رسانه ها توسط برخی از مسئولان می پردازد و می گوید: "بنده اگر آمار دانش آموزان معتاد را هم داشته باشم ارائه نمی کنم".[2] و این یعنی پاک کردن صورت مسئله بجای موشکافی و کالبدشکافی و چاره جویی جهت حل آن.

نحوه کنش و واکنش ها به مسئله اعتیاد دانش آموزان ایرانی از سوی مسئولان آموزش و پرورش این کشور نیز جالب است. اینجا تنها دو مورد را به عنوان مثال ذکر می کنیم. "نماینده آموزش و پرورش علی‌رغم ارائه‌ها آمارها از سوی دیگر مقامات حکومتی حاضر در برنامه گفتگوی ویژه خبری چهارشنبه شب، اعتیاد دانش‌آموزان در مدارس را تکذیب و خانواده‌ها را تلویحا مسبب گرایش فرزندانشان به مواد مخدر عنوان کرد"[3]. نحوه برخورد دوم با این مسئله از جانب حاج بابایی را هم اینجا عنوان می کنیم: "وزیر آموزش و پرورش تاکید کرد: فرد معتاد از خارج از مدرسه مبتلا شده و این بیماری را به داخل سرایت داده و برعکس این موضوع ممکن نیست."[4] فرض بر صحت گفته های این دو مسئول، آیا وزارت آموزش و پرورش و دیگر نهادهای عهده دار این امر خطیر، می توانند و جایز است از خود صلب مسئولیت بکنند و یا اینکه مسائل نهفته سیاسی دیگری در پس این قضیه نهفته است؟ مسائلی که گمان می رود همچون انتشار مواد مخدر در بدنه جامعه، از سوی خود جمهوری اسلامی انجام می گیرد. 

با نگاهی مختصر به این دو پاسخ درمیابیم که مسئولان آموزش و پرورش جمهوری اسلامی درصدد فرافکنی مسئله می باشند مسئله ای سخت خطرناک که هر روز بر دامنه آن از دو منظر کیفی و کمی افزوده می شود. جالب است بدانیم که شیشه، قرص اکس و حشیش از محبوب‌ترین مواد مخدر مصرفی در بین دانش‌آموزان و دانشجویان در ایران می‌باشند. همچنین به نقل از آفتاب "در نشست خبری جناب آقای دکتر جزینی قائم مقام دبیرکل ستاد که صبح امروز مورخ 93.2.1 برگزار شد، ایشان اعلام کردند «چهار دهم درصد از دانش‌آموزان حداقل یک بار ماده محرک شیشه را تجربه کرده‌اند» "[5] . جائی دیگر آماری تکان دهنده از جانب مسئولان کشوری در سال 1393 را می بینیم " قائم مقام دبیر کل ستاد مبارزه با مواد مخدر با اشاره به اینکه 1.1 درصد دانش آموزان قرص اکستازی مصرف کرده‌اند گفت: طبق آمار شیوع شناسی سال 90، چهار درصد دانش آموزان که اغلب در سن 16 تا 17 سالگی قرار دارند یک بار محرک شیشه را مصرف کرده‌اند که اکثر این مصرف مواد مربوط به شب امتحان است."[6]

مسئله مهم و جدی در اینجا انتقال اعتیاد به مواد مخدر از بین بزرگسالان به کودکان و به نوعی دیگر پایین آمدن سن ابتلا به مواد مخدر می باشد. " به گواه طرح شیوع شناسی مصرف مواد مخدر که در سال 1390 انجام شد میزان مصرف مواد در گروه سنی 15 تا 19 سال معادل 13.56درصد، گروه سنی 20 تا 24 سال معادل16.83 درصد، 25 تا 29 سال معادل 14.32 درصد است و باقی مانده این رقم به گروه های سنی 30 تا 64 سال اختصاص دارد. طبیعی است که گروه سنی 15 تا 19 ساله هایی که در این آمار به آنها اشاره شده است در سن تحصیل هستند که ممکن است در مدارس کشور مشغول به تحصیل باشند یا نباشند."[7] اکنون بنا به استناد کارشناسان، آمار دانش آموزان معتاد در ایران از سال 1378 تا کنون به دو برابر رسیده است که خود می تواند به نوبه خود فاجعه ای ملی تلقی شود. 

با نگاهی مختصر به آمارهای ذکر شده که مطمئنا با توجه به نوع سیستم مطلق گرایانه و ناشفاف حاکم بر ایران، بیشتر از آمارهایی است که پخش و منتشر می شود، به سادگی می توان دریافت که فاجعه ای عظیم و هراس برانگیز پا به عرص گذاشته است و علت گستردگی آن تا به این حد، همانا انکار مسئولان و پرده پوش کردن مسائل و آمارها و واقعیتها بجای چاره جویی برای اصلاح و بهبود آن است، مسئله ای که به ماهیت جمهوری اسلامی و نوع و دیدگاه آن از جامعه و نحوه قدرت ناشی می شود.

واقعیت آنست که بخش اعظمی از مدارس ایران دیگر همانند گذشته جایگاهی بسیار امن برای سوادآموزی و انتقال تجربه و دانش و فرهنگ به دانش آموزان این مرز و بوم به شمار نمی روند و چه بسا فاجعه های دیگری از قبیل مسائل جنسی و نیز توهم پراکنی و جذب دانش آموزان در گروههای جهادی و پخش افکار خمینیزمانه در بین آنان بدل گشته است. مسئله ای که نه تنها هزینه و زمان از دست رفته دانش آموزان را با خطر مواجه می سازد و در مقایسه هزینه و فایده، دانش آموزان و خانواده ها را بازند می نمایاند، بلکه مسائل و عواقب منتجه دیگری را نیز در آتیه در پی خواهد داشت و تمامی این مسائل از بی مدیریتی و سوء مدیریت در داخل و گسترش دامنه قدرت طلبی این نظام حکومتی مطلق گرا در خارج از مرزهای ایران است.










[1] . http://www.kurdpa.net/farsi/idame/65084 


[2] . http://isas.tv/view/index.php?id=420489 


[3] . http://www.kurdpa.net/farsi/idame/65084 


[4] . http://isas.tv/view/index.php?id=420489 


[5] . http://aftabnews.ir/fa/news/240605 


[6] . http://www.bultannews.com/fa/news/200490 


[7] . http://www.tebyan.net/newindex.aspx?pid=285226

Thursday, May 21, 2015

دوو به‌رابه‌ر بوونی ڕێژه‌ی تووش بوون به‌ مادده‌ هۆشبه‌ره‌کان له‌ قوتابخانه‌کانی ئێراندا


شه‌وی ڕابردوو به‌ڕێوه‌به‌ری گشتی ده‌فته‌ری چاوه‌دێری له‌ هه‌مبه‌ر خه‌ساره‌ کۆمه‌ڵایه‌تییه‌کانی وه‌زاره‌تی په‌روه‌رده‌ له‌ کاناڵی 2ی ده‌نگ و ڕه‌نگی ئێران به‌ فه‌رمی ڕایگه‌یاند که‌ ئێمه‌ مه‌ترسی تووش بوون به‌ مادده‌ هۆشبه‌ره‌کان پشت ڕاست ده‌که‌ینه‌وه‌.

نادر مه‌نسوور کیانی خۆی له‌ دانی ئامار و رێژه‌کان له‌و باره‌وه‌ بوارد و به‌ گشتی ئاماری یه‌ک له‌ سه‌دی له‌ کۆی سێزده‌ میلۆن قوتابت که‌ له‌ هه‌مان دیمانه‌ی ته‌له‌یزۆنی له‌ لایه‌ن ڕاویژکاری ده‌بیری گشتی ستادی ڕووبه‌ڕووبوونه‌وه‌ له‌گه‌ڵ مادده‌ هۆشبه‌ره‌کان خرایه‌ به‌ر باس، قه‌بووڵ كڕد


ئه‌و ڕاوێژکاره‌ هه‌روه‌ها باسی له‌ دابه‌زینی ته‌مه‌نی تووش بوون به‌ مادده‌ هۆشبه‌ره‌کان تا ته‌مه‌نی 15 ساڵه‌گی کرد و کوتی: له‌ ماوه‌ی ده‌ ساڵی ڕابردوودا ئاماری تووش بوون به‌ مادده‌ هۆشبه‌ره‌کان له‌ نیو له‌ سه‌ده‌وه‌ بۆ یه‌ک له‌ سه‌د به‌رز بۆته‌وه‌ که‌ ئه‌وه‌ نیشان ده‌دات که‌ ڕێژه‌ی تووش بوون به‌و مادده‌ هۆشبه‌رانه‌ له‌ قوتابخانه‌کاندا دوو به‌رابه‌ر بووه‌ که‌ ئه‌و ئاماره‌، ئاماری ئه‌و قوتابیانه‌ له‌ خۆ ناگرێت که‌ ته‌نیا بۆ کات به‌سه‌ر بردن و ڕابواردن ئه‌و مادده‌ هۆشبه‌رانه‌ به‌کار دێنن.

حه‌مید سه‌ڕڕامی هه‌روه‌ها کوتی: 55% خه‌ڵک دوای پێنج ساڵ ده‌زانن که‌ منداڵه‌کانیان تووشی مادده‌ هۆشبه‌ره‌کان بوون.
نوێنه‌ری په‌روه‌رده‌ سه‌ره‌ڕای ڕاگه‌یاندنیئه‌و ئاماره‌ له‌ لایه‌ن به‌رپرسه‌ حکومه‌تییه‌کانی تر له‌ به‌رنامه‌ی وتووێژی تایبه‌تی به‌شی هه‌واڵ له‌ شه‌وی چوارشه‌ممه‌دا، تووش بوونی قوتابیان به‌ مادده‌ هۆشبه‌ره‌کانی وه‌درۆ خسته‌وه‌ و زۆر ڕاشکاوانه‌ بنه‌ماڵه‌کانی به‌ هۆکاری تووش بوون و ڕاکێشرانی قوتابییه‌کان بۆ لای مادده‌ هۆشبه‌ره‌کان، تاوانبار کرد.

له‌ نێوه‌راستی زستانی ڕابردوو، بیگدکی جێگری سپای محه‌ممه‌د ره‌سووله‌ڵلا له‌ سمیناری فێرکاریی کۆمه‌ڵایه‌تی به‌رگری له‌ تووش بوون به‌ مادده‌ هۆشبه‌ره‌کان ڕایگه‌یاندبوو که‌ 45 هه‌زار قوتابی 15 تا 19 سالان له‌ ئیران، تووش بووی مادده‌ هۆشبه‌ره‌کانن.
ئه‌و به‌رپرسه‌ی سپاس لای وایه‌ له‌ هۆکاری سه‌ره‌کی بڵاوبوونه‌وه‌ی تووش بوون، هه‌ربوونی که‌م و کوڕییگه‌لێکی جیددیه‌ له‌ شیوه‌کاری په‌روه‌رده‌ی ئێران که‌ به‌رپرسانی سه‌ره‌کی په‌روه‌رده‌ و فیرکاری مندالان و مێرمندالانیان له‌ ئه‌ستۆیه‌.
ده‌فته‌ری به‌ره‌نگار بوونه‌ه‌ له‌گه‌ڵ مادده‌ هۆشبه‌ره‌کان و سزاگه‌لیپه‌یوه‌ندیداری ڕێکخراوه‌ی نه‌ته‌وه‌ یه‌کگرتووه‌کان له‌ ئێران ڕاشکاوانه‌ ڕایگه‌اندووه‌ که‌"ئیران دووهه‌مین ولاتی به‌کارهێنه‌ری مادده‌ هۆشبه‌ره‌کانه‌ له‌ جیهاندا"






Tuesday, May 5, 2015

احضار شصت معلم بوکانی به اداره اطلاعات قبل از برگزاری تحصن



دو روز قبل از اعلام تحصن سراسری فرهنگیان در کُردستان و ایران و بنا بر اخبار رسیده به پرورده نیوز، شصت معلم بوکانی طی سه روز متوالی به اداره اطلاعات این شهرستان و نیز به حراست آموزش و پرورش این شهرستان احضار شدند.

در حالیکه مقرر است بار دیگر معلمان ایران و کُردستان، روز پنج‌شنبه هفدهم اردیبهشت‌ماه، اعتصاب سراسری را در مقابل ادارات آموزش و پروش برگزار کنند، اداره اطلاعات بوکان ٦٠ تن از معلمان مدارس بوکان را احضار نمود.

تجمع اعتراضی روز هفدهم اردیبهشت‌ماه، در اعتراض به وضعیت نامطلوب و بحرانی حاکم بر آموزش و پرورش کشور و عدم پاسخ دولت روحانی و مجلس به اعتراضات اخیر معلمان برگزار می‌شود.

به گفته یک منبع مطلع، نیروهای وابسته به اداره اطلاعات، امروز سه‌شنبه و دیروز دوشنبه از طریق تماس تلفنی، این معلمان را احضار و تهدید کرده‌اند.
این منبع افزود: معلمانی که از رفتن به این اداره اطلاعات خودداری کرده‌اند، به کرات با آنها تماس گرفته شده است که در برخی موارد تعداد تماس‌ها به 30 ا چهل بار تماس رسیده است.

بنا بر اظهارات منابع مطلع: تمامی معلمان احضار شده، مورد توهین و بی‌حرمتی با الفاظ رکیک نیروهای اطلاعاتی قرار گرفته‌اند.

همچنین یکی از احضارشدگان به خبرنگار کُردپا اعلام کرده است که هدف از این احضارها و تهدید معلمین، ممانعت از شرکت در تحصن‌های اعتراضی می‌باشد.


از دیگر سو نیز، حراست آموزش و پرورش استان آذربایجان‌غربی، با احضار شماری از معلمان درصدد ممانعت از برگزاری تجمع اعتراضی معلمان در روز پنج‌شنبه می‌باشد.


حراست آموزش و پرورش استان آذربایجان‌غربی به معلمان مدارس اعلام کرده است: از شرکت در تجمع اعتراضی روز پنج‌شنبه خودداری کنند.


طی چند ماه اخیر، معلمان کُرد همراه با معلمان سراسر ایران به نشانه اعتراض به وضعیت نامناسب معیشتی و اقتصادی خود، چندین بار اعتصاب و خواستار پایان دادن به تبعیض و نابرابری میان معلمان و دیگر کارکنان دولت شدند.